Over Melissa Debackere

Autosport zit de familie Debackere in de genen. Vader Hendrik Debackere zit al jaren in de sport.  Eerst als rallyrijder, nadien als preparateur en telkens met succes.

Melissa Debackere zit als 10 jaar in de autosport.  Ze begon haar carrière al op haar 16de. De eerste kennismaking gebeurde in de toenmalige Yaris Cup. Het circuit was een bewuste keuze want je hoefde niet over een rijbewijs te beschikken om deel te nemen aan die competitie. Het was een kennismaking met de autosport in al zijn aspecten. Goede prestaties werden afgewisseld met mindere momenten en Melissa rolde ook voor het eerst met een wagen.

Twee jaar later stapte Debackere over naar de rallysport.  Haar eerste wedstrijd was de rally de Béthune, een wedstrijd in Frankrijk waar ze startte met een Citroën Saxo. Claudie Tanghe loodste Melissa over de Franse wegen tot een technisch probleem een vroegtijdig einde aan haar wedstrijd maakte. Dat jaar zou Melissa meerdere kleinere wedstrijden afwerken.  Een jaar later stapte Melissa tegen het einde van het seizoen over naar een Citroën Saxo kitcar. Met succes want ze boekte haar eerste algemene overwinning in de rally van Tubize.

Eén jaar later, in 2004, was ze klaar voor het echte werk, een wedstrijd met een grote 4x4. Melissa reed met een Toyota Celica 4WD een programma a la carte in Frankrijk en België om een jaar later voor de eerste keer in haar carrière een volledige kampioenschap af te werken.  Niet met de Celica 4WD maar met de Celica GT4.  Melissa eindigde derde in de eindstand en kampioen in haar klasse.

Omdat Melissa van variatie houdt werkte ze in 2006 opnieuw een gevarieerd programma af. Ze begon met enkele uitstappen in het Frans onverhard kampioenschap om vervolgens toch terug te keren naar België een de asfaltwedstrijden.

Sindsdien startte Melissa jaarlijks in het BK rally.  In 2007 begon ze met de Toyota Celica GT4 en stapte ze in de Omloop van Vlaanderen over naar de Toyota Corolla WRC.

2008 was het jaar van de echte doorbraak en leerde het grote publiek Melissa Debackere kennen.  Een vrouw in de autosport is op zich al een zeldzaam gegeven maar ééntje die tot op het einde strijdt voor de titel is zo mogelijk nog opmerkelijker.  De Condroz rally 2008 moest beslissen wie er kampioen zou worden. De week voor de rally kreeg Melissa heel veel aandacht in de media.  Boekjes, kranten, radio en zelfs tv. Vanaf dat moment kent vrijwel iedereen Melissa Debackere. Jammer genoeg bleef het hoogtepunt uit, Melissa pakte nipt naast de titel.

Een jaar later begon Melissa aan een nieuwe campagne, ééntje met een vrijwel identiek verloop want tot de Condroz rally was ze in de running voor de titel. Haar goede prestaties waren intussen ook opgemerkt door Mark Van Dalen en de mensen van Peugeot België – Luxemburg en zo kreeg Melissa een unieke kans om de Condroz met een Peugeot 207 S2000 te rijden. De titel won ze niet (Melissa eindigde derde in het kampioenschap) maar ze was wel een unieke ervaring rijker.

2010 kondigde ze eerst aan als een moeilijk jaar en heel even leek het erop dat de rallyfans het zonder Melissa Debackere moesten doen.  Maar kijk, dankzij de steun van haar trouwe sponsors werkt Melissa Debackere ook dit jaar het volledige BK af.

En wie weet wat er nog allemaal gaat komen...

Laatste Nieuws

Agenda

Bekijk de volledige agenda